2016. máj 24.

Meghalt Condrea, meghalt az állami intézmények hitele

írta: pavtsi
Meghalt Condrea, meghalt az állami intézmények hitele

Mintha csak egy B. kategóriás hollywoodi film forgatókönyve játszódott volna le vasárnap este Romániában. Autóbalesetben meghalt, és arca a felismehetelneségig szétroncsolódott annak a Dan Condreanak, aki jelenleg talán az ország leggyűlöltebb embere, hiszen azzal vádoják, hogy évek óta felhigított, tehát semmit sem érő fertőtlenítő szereket szállított a romániai kórházakba, ami miatt közvetve akár többtízezer ember haláláért is felelőssé tehető. Vagy lett volna, ha nem halt volna meg éppen most, egy nappal azelőtt, hogy őrizetbe vették volna.

dancondrea.jpg

Dan Condrea

A találgatások persze máris elkezdődtek: legkézenfekvőbbenk az tűnik, hogy öngyilkosságot követett el, illetve öngyilkosságba kergették, mások véletlen balesteről beszélnek, de olyan összeesküvés elmélet is szárnyra kelt, miszerint csak megrendezte saját halálát, elvégre a kocsiban talált halott személyazonosságát egyelőre csak a ruhája és a kocsiban talált dokumentumok alapján azonosították, ezért lehet - követve a B. kategóriás thrillerek logikáját -, hogy Condrea egy az ő markában lévő szerencsétlent kényszerített arra, hogy végezzen magával ilyen módon, míg ő, akit ezek után halottnak hisznek és nem keresnek többé, élete végéig megbújhat valamelyik Csendes-óceáni kis szigeten a törvénytelenül összeharácsolt millióival.

Ez utóbbi feltételezést csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, amit ez a történet amúgy is igazol, bármi is az igazság Condrea halálával kapcsolatban: azt, hogy ebben az országban bármi megtörténhet. Megtörténhet az, hogy itt a fertőtlenítő szerek lényegében a fertőzések terjedését segítik elő, mert megtörténhet az, hogy egy ember, egy cég hasznavehetetlen fertőtlenítőszereket szállít kórházaknak, életveszélybe sodorva ezzel gyakorlatilag egy egész ország lakosságát, és teheti ezt ráadásul hosszú éveken át anélkül, hogy a román állam hatóságai, intézményei bármit is tudnának, vagy tudni akarnának a dologról. Beszédes etekintetben az, hogy a maffiaügyletet nem a nyomozóhatóságok - pedig azokból aztán jó sok van Romániában - hanem a sajtó leplezte le. És megtörténhet az is, hogy mindazok után, hogy az országos botrány mégis kirobban, nem veszik őrizetbe azonnal a fő gyanusítottat, hanem hagyják szabadon lófrálni, mintha legalábbis nem az egész hazai közegészésgügyi rendszert, ezáltal az állambiztonságot veszélyeztető egyén, hanem egy egyszerű tyúktolvaj volna. Bár igaz, az is megtörténhet ebben az országban, hogy a tyúktolvajokat azonnal lezárják, számukra ugyanis nem létezik felmentő körülmény Romániában, ezzel szemben minél nagyobb gazságot követ el valaki, annál nagyobb jóindulatra számíthat a hatóságok részéről.

A baleset után felvetődik például a kérdés, hogy az állami hatóságok egyáltalán figyelték-e, követték-e Condreat, és ha igen, akkor milyen hatékonysággal végezték ezt a feladatot? Mindenesetre a kétségeket erősíti az, hogy a mentők hamarabb érkeztek a baleset helyszínére, mint a nyomozóhatóságok. Egy jól szervezett országban elvárható lenne az, hogy ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolt személy ne tudjon öngyilkosságot elkövetni, illetve ne lehessen őt megölni, mert rendkívül fontos információkkal rendelkezik egy az ország biztonságára is kihatással lévő ügyben, ezért a nyomozóhatóságoknak figyelniük és őrizniük kell az ilyen embereket. Romániában azonban nem szempont a polgárok biztonsága, annál inkább azon gátlástalan bűnözőké, akik mindenből pénzt, hatalmat akarnak kicsikarni, még az emberek betegségéből is. A Hexi Pharma és a Condrea ügynek az alakulása azt az aggasztó feltételezést erősíti, hogy Románia egész egyszerűen egy maffiaállam, ahol cégtulajdonosoknak álcázott maffiózók állami hivatalnokokkal, magas rangú köztisztviselőkkel, intézményvezetőkkel összejátszva termelik maguknak és egymásnak a vagyont, az ország lakosságának anyagi, testi, szellemi biztonságának és érdekeinek a rovására. Lehet, hogy Condrea halálával perdöntő adatok szállnak a sírba, és sokan megmenekülhetnek azok közül, akikre csak Condrea tudta volna rábizonyítani azt, hogy részt vettek a fertőtlenítőszer bizniszben. Ráadásul ezzel az elképesztően gyanús halálesettel együtt a Hexi Pharma ügy nemcsak a román egészségügyi rendszerének tette tönkre azt a kevés hitelét, amivel talán még rendelkezett, hanem a hazai jog- és igazságszolgáltató rendszerének is megadta a kegyelemdöfést.

Szólj hozzá

maffia baleset Románia Dan Condrea Hexi Pharma