2014. aug 12.

Voiculescu legnagyobb bűne az elbutítás

írta: pavtsi
Voiculescu legnagyobb bűne az elbutítás

Az elmúlt napokban Romániával kapcsolatban a nemzetközi médiában is a legfontosabb hír az, hogy tíz évre börtönbe került a hazai közélet és médiavilág legbefolyásosabb keresztapája: Dan Voiculescu. Talán nem is túlzás azt mondani, hogy az egyetlen személyhez köthető események közül Románia jelenkori történelmében ez a legjelentősebb Nicolae Ceaușescu kivégzése óta.

Dan-Voiculescu.jpg

 

Dan Voiculescu a romániai rendszerváltás tipikus szerencsefia, aki csakúgy mint sok más, elképesztő gyorsasággal elképesztő mértékben meggazdagodó „sorstársa”, besúgóként, szekus kollaboránsként kezdte, ami lehetőséget nyújtott neki arra, hogy 1989 után titkosszolgálati kapcsolatait felhasználva potom pénzért rátegye a kezét egy vagyonokat érő állami telekre és a szeku egyik bizniszére. De sok más hasonló karriert befutott romániai milliárdossal szemben Dan Voiculescu nem elégedett meg ennyivel, ő totális hatalmat akart Romániában, és az idők hangját megértve rájött arra, hogy a pénzen és egykori szekus, manapság politikainak nevezett kapcsolatokon kívül még valamire szüksége van ennek a céljának az elérésére: médiára.

 

Nekilátott hát, hogy kiépítse sajtóbirodalmát, melynek koronája az Antena 3 nevű tévécsatorna, a nyilvánvaló manipulációknak, a tények elferdítésének, a személyek elleni nyilvános hadjáratoknak, lejárató kampányoknak az atomfegyvere, egy olyan tévé, amelyet egyetlen civilizált országban sem tűrtek volna el két napnál tovább. De ez itt Románia, ahol az agybutítás nemhogy tilos, hanem egyenesen nemzeti sport, így hát nem meglepő, hogy az Antena 3 az évek során elképesztő befolyásra tett szert; igénytelen, az újságírás elementáris szabályaival sem törődő, uszító, gyűlöletkeltő műsoraival úgy alakította a közgondolkozást, ahogy azt egyetlen ember, vagyis Dan Voiculescu megkívánta.

 

A romániai közállapotok szürrealizmusára mi sem világít rá jobban annál, hogy egy törvénytelenül meggazdagodott ember elítélése nyomán az embereket a szabad sajtó mevgédése nevében hívta vasárnapra az utcára a szabad sajtó egyetlen ismérvével sem rendelkező Antena 3. És a legkönnyebben behülyíthető népréteg, a nyugdíjasok hallgattak is a hívó szóra és meneteltek a valójában az ő munkájukon meggazdagodott Voiculescu és manipulációs gépezete kedvéért. A Romániában megöregedett emberek elfelejtették, hogy mennyi áldozatot hoztak a Ceaușescu korszakban, hogy az a rengeteg gyár, kutatási központ, erőmű és egy sor más létesítmény felépüljön, és nem látják át azt, hogy lényegében azért éheztek, azért nyomorogtak áram, fűtés nélkül a lakásnak nevezett gyufás-skatulyáikban, hogy aztán az ő szenvedésük, áldozathozataluk árán felhalmozott vagyonra a Voiculescu félék a rendszerváltás után rátegyék a kezüket. Most meg az öregek a legfrusztráltabbak, és visszasírják a kommunizmust, miközben azok mellett tüntetnek, akik miatt vakvágányra futott a romániai rendszerváltás és demokrácia.

Ebből is látszik, hogy Voiculescu médiabirodalmával nagyobb kárt okozott ennek az országnak, mint elképesztő méretű lenyúlásaival, mert az anyagi javakat valahonnan vissza lehet szerezni, ha megvan hozzá a kellő erő és akarat, de az agyakban és a szívekben elkövetett pusztításokra nincs gyógyír: az évek hosszú sora alatt az otthonokba becsempészett gyűlöletbeszéd, az ellenfelek sátáni gonoszságú ellenségként való feltüntetése megbocsáthatatlanul leegyszerűsíti a közéletről való közgondolkodást, mert a racionális, érzelmi szinten pedig a szimpátia-antipátia típusú mérlegelés helyett a zsigeri gyűlöletet emelte a közbeszéd és a közgondolkodás elfogadható, teljesen természetes elemévé. Ennek eredménye meg is mutatkozott a vasárnapi menetelésen, ahol a tüntetők megtámadták azokat az újságírókat, akiket az Antena 3 ellenségnek kiáltott ki. Nem állítom azt, hogy a jelenlegi állapotokért csak az Antena 3 a felelős, hiszen ma Romániában rengeteg olyan elektronikus médiatermék van, legyen az tévé, rádió, portál, amelyik ugyanilyen elv(telenség)ek mentén működik, de az Antena 3 fejlesztette tökélyre, és azóta is ez a csatorna a verhetetlen bajnoka ennek a típusú médiának (legnagyobb kihívója pedig az OTV).

A fentiekből Románia elképesztő kettőssége mutatkozik meg, hiszen amilyen mértékben reményt keltő az, hogy még az érintethetetlennek hitt Dan Voiculescut is rács mögé lehetett dugni, ugyanolyan mértékben reménytelennek tűnő vállalkozás kihúzni a mocsárból egy olyan ország népét, amelyiknek szellemét az Antena 3 és a hasonszőrű agymosó gépezetek tartják fogva.

Szólj hozzá

média ítélet Románia Dan Voiculescu Antena 3