2012. dec 18.

RMDSZ a kispadon

írta: pavtsi
RMDSZ a kispadon

Ezúttal mégsem sikerült az RMDSZ-nek az a keljfeljancsis bravúr, hogy amióta kaméleonpolitikát folytat minden választás után, minden politikai környülállás mellett és ellenére folyton kormányra kerül. Ezúttal valami hiba csúszott a számításba, és nem feltétlenül az, hogy az USL kétharmados töbséget nyert a törvényhozásban, bár valamelyest ez is közrejátszott a szövetség hoppon maradásában.

 

Ez utóbbi tény a PNL gyanúját keltette fel, mert ők hangoztatták már a választások éjszakájától kezdve azt, hogy kétharmados többség mellett minek koalíciót kötni az RMDSZ-szel. Igaz, állítólag a választások előtt voltak egysztetések az RMDSZ-szel, de egy két harmados választási győzelem felül szokta írni a politikában az előzetes megegyezéseket, Romániában meg aztán ennél kisebb malőrök is felülírnak minden megegyezést. Szóval a liberálisok megérezték azt, hogy a PSD lelkes RMDSZ barátsága mögött valami bűzlik itt, ezért tiltakoztak vehemensen a magyar képviselet kormányba invitálása ellen.

Így azonban úgy tűnik, hogy a PSD van előnyben a rajtnál, már ami az RMDSZ kegyeinek elnyeréséért majdan folytatandó versenyfutást illeti, aminek akkor lesz a startja, amikor Traian Basescu kibukik a hatalomból. Akkor ugyanis már semmi nem fogja összetartani az USL-t, hiszen túlságpsan óriásira nőtt ez a párt ahhoz az aránylag soványka konchoz képest, amit a román gazdaság ki tud termelni a falánk romániai politikai elit számára. Már most is problémák lehetnek, hiszen Hargitát és Kovásznát leszámítva minden megyében az USL nyerte a választásokat, és az ország összes megyéjét nem lehet egyszerre pénzzel pumpálni. És ebből bizony előbb, mint utóbb konfliktusok keletkeznek. És gyaníthatóan Traian Basescu sem ül majd tétlenül mandátumának fennmaradó két éve alatt, hanem ő is megpróbálja majd szétfeszíteni az USL egységét.

Az RMDSZ-nek nem jött jól a győztesek elutasítása, mert több mint tiszenöt éve először történik meg az, hogy a szövetséget nem egy szabad vegyértékű pártnak tekintik a román formációk, amelyet bárki, bármikor leköthet. A közvélemény egy Basescut a vésőkig kiszolgáló pártként könyvelte el az RMDSZ-t, és többek között ennek a közvéleménynek a nyomására nem sikerült beemelni a kormányba a szövetséget, a már említett háttéregyeztetséek ellenére. Így azonban most az RMDSZ játszótere meglehetősen leszűkült, noha minden jel arra mutat, hogy eszük ágában sincs Basescuhoz meg a PD-L-hez kötve maradni. A szövetségnek is az lett az első számú érdeke (ha már eddig is nem ez volt), hogy az USL egység mihamarabb megbomoljon, addig pedig úgy kell ellenzéki politikát folytatnia, hogy ne is tűnjön úgy, hogy a PD-L-vel alkot közös platformot. Ezért várhatóan az RMDSZ a most következő időszakban rendkívül aktívan, vagyis hangosan fog politizálni, mindenbe bele fog kötni, mindent kritizálni fog, hogy észrevegyék különálló hangját. Amikor pedig az alkalmas idő elérkezik, akkor készen áll majd egy újabb szövetkezésre.

Amikor majd az USL felbomlik, az az RMDSZ számára ismét ideális politikai konjunktúrát teremt, hiszen addigra a komolytalan PP-DD honatyákat felszívja majd a többi párt, és az USL törés nyomán nagyjából egyforma erejű lesz a három román erő: a PSD, a PNL és a PD-L, melyek közül mégis a PSD lesz a legerősebb, így az RMDSZ-re gyakorolt csábereje is ennek a formációnak lesz a legnagyobb. Addig azonban sajnos lezajlik majd egy alkotmánymódosítás, ami rendkívül aggályos is lehet a romániai magyarok számára, és amit érdemben sajnos nem tudunk befolyásolni. Marad a remény, hogy a szörnyűséges koalíció, azaz az USL, nem lesz hosszú életű e földön.

Szólj hozzá

kormány Románia RMDSZ USL