2012. dec 10.

Miért van szüksége az USL-nek az RMDSZ-re?

írta: pavtsi
Miért van szüksége az USL-nek az RMDSZ-re?

A tegnapi romániai országgyűlési választások legnagyobb híre nem az, hogy a Szociálliberális Unió (USL) abszolút többséggel megnyerte a voksolást, hanem az, hogy nem sokkal az urnazárás után Victor Ponta jelenlegi, és feltehetőleg leendő miniszterelnök kijelentette, hogy máris megkezdték az egyeztetéseket az RMDSZ-szel egy esetleges közös kormányzati szerepvállalásról. Ez a bejelentés egész egyszerűen kiverte a biztosítékot szinte az összes politikával foglalkozó romániai tévécsatorna kommentátorainál. Senki nem értette, hogy a Traian Basescut és kormányát a végsőkig kiszolgáló pártnak mi keresnivalója van egy abszolút többséget szerzett, és Traian Basescu halálos ellenségének számító pártszövetség mellett.

 

 

A magyarázatok között elhangzott, hogy az USL alkotmánymódosításra készül, és az ehhez szükséges kétharmados többséget az RMDSZ-szel kívánja biztosítani. Victor Ciorbea korábbi miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy már csak azért is fontos lehet az RMDSZ jelenléte a kormányban, vagy az alkotmánymódosítás támogatói mögött, mert a szövetség az Európai Néppárt tagja, és így az európai politikai színtér irányából feltehetőleg kevesebb támadás fogja érni az országot az Alkotmánymódosításkor.

A legtöbb kommentátor az RMDSZ elvtelenségéről, a mindenkit kiszolgálni akaró kaméleonpolitikájáról beszélt, az azonban nem hangzott el, hogy az RMDSZ ugyan 1996 óta minden létező kormányt kiszolgált, csakhogy ez a kiszolgálás nagyon jól jött mindegyik hatalmon lévő erőnek. Elmondhatjuk, hogy ha az RMDSZ nem lenne része a romániai politikai palettának, akkor félévente lennének kormányátalakítások meg politikai válságok, hiszen itt már minden párt kormányzott minden párttal, mindegyik politikai erő elárult már minden politikai erőt, de az a párt, amelyikkel az RMDSZ kormányzati paktumot kötött, amellett a szövetség mindvégig ki is tartott. A legutóbbi példa erre a Boc-kormányban történt szerepvállalás, amelyet az iszonyatos politikai nyomás ellenére sem bontott fel az RMDSZ.

Azt se felejtsük el, hogy az USL tárgyalásokba kezdhetne a mintegy tizennégy százalékot elért PP-DD-vel is, sőt, egyes politikusok ez utóbbi párt színeiből már jelentkeztek is, hogy akár át is iratkoznának az USL-be. Csakhogy Pontáék felmérik azt, hogy akik ilyen könnyen átjönnének hozzájuk, azok fogják a leghamarabb elárulni őket, ha közvetlen politikai érdekük úgy kívánná. Egy ilyen eshetőséggel szemben az RMDSZ-szel kötött egyezség garantálja a plusz öt százalékot, ugyanis a szövetségben a pártfegyelem példaértékű a romániai politikai elit számára. Az RMDSZ legnagyobb politikai tőkéje a megbízhatósága, amellyel kiszolgálja a kormányzó erőket, ez pedig Romániában, a politikai kalandorságot, a szövetséges elárulását sportként űző országban szinte felbecsülhetetlen érték.

Az sem utolsó szempont, hogy az USL sem egy örökké tartó frigy. Feltehetőleg amint Traian Basescut sikerül kiiktatni a hatalomból, az USL-t alkotó PSD és PNL is elkezdenek a maguk külön útján járni, és mivel akkor az erőviszonyok igencsak kiegyenlítetté válnak majd, így megint csak az lesz sorsdöntő számukra, hogy kihez fog hozzácsapódni az RMDSZ megbízható öt százalékos parlamenti ereje. Ezért kívánta már a választás napján magához édesgetni az RMDSZ-t mind Victor Ponta, mind pedig Traian Basescu államfő, aki vasárnap délután a facebook-ra feltett üzenetben buzdította a magyarokat a szavazásra.

Lehet, hogy ebből az USL-RMDSZ kormányzásból végül semmi sem lesz, de a romániai magyarok számára – legyenek bár RMDSZ szavazók, vagy sem – nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy az USL ne tudjon alkotmányt módosítani az RMDSZ nélkül. A szövetségnek pedig ügyelnie kell arra, hogy a területi-közigazgatási reform – ha megtörténik – a magyar érdekek figyelembe vétele mellett történjen. Az USL most olyannyira gyűlöli Traian Basescut, hogy az államelnöki hatáskörök szűkítéséért cserébe talán hajlandó lesz engedményeket tenni az RMDSZ-nek a területi-adminisztratív reform tekintetében. Ha ez utóbbi vonatkozásban a román nacionalista szempont fog érvényesülni, az az erdélyi magyarság elsorvasztásához vezethet. És ezt az RMDSZ-nek minden erejével meg kell akadályoznia.

Szólj hozzá

kormányzás Románia RMDSZ Alkotmány Ponta USL