2012. máj 08.

Rontsunk egy kis Festum Varadinumot

írta: pavtsi
Rontsunk egy kis Festum Varadinumot

Vége lett a Festum Varadinumnak. Szerencsére. Évről évre egyre értelmetlenebbé válik ez a fesztivál, sőt, mára már sikerült odáig jutni vele, hogy magára valamit is adó kultúrember ha csak meghallja ezt a szókombinációt, máris vakarózik az irritációtól. Ha történetesen váradi a kultúrához értő ember, akkor még pironkodik is egy kissé, ha meg nem váradi, akkor meg röhög egy jót Nagyváradnak azon a gyerekes provincializmusán, amit a Festum Varadinummal (is) immár évek óta sugároz magából.

festum-varadinum-uj-logo_tn.jpg

Persze, ennek a lesüllyedésnek is a politika az okozója, mert egy nemesnek tűnő szándékkal igyekszik takargatni önös céljait. A Festum Varadinumot ugyanis önkormányzati pénztámogatásból rendezik meg. Ezt a támogatást a »mindenki kapjon egy kicsit« elv alapján osztják szét, vagyis mindenki, aki ennek a fesztiválnak a keretében akar megszervezni valamit, kap némi összeget. Nem csoda hát, ha nem egy esetben egy egész éven át vegetáló úgymond civil szervezetek kitalálják, hogy szerveznének valami békaugrató versenyt, vagy rajzpályázatot autista gyerekeknek, és már meg is kapják az RMDSZ-től a szinte automatikusan járó támogatást.

Az RMDSZ minden civilt támogatni szándékozó nemessége persze nem más, mint könnyen megmagyarázható politikai érdek. Ha a Festum Varadinumban valóban valami nagyszabásút akarnának létrehozni, akkor lehet, hogy az egész támogatási összeget ki kellene adni egyetlen rendezvényre, amivel a pénzosztók magukra haragítanák a civil bőrbe bújt piranhákat, akik ugyebár sokan vannak, és még egyszer ugyebár, a demokráciában a nagy számok törvénye érvényesül, tehát  politikailag sokkal kifizetődőbb sok kicsi szervezetet lekenyerezni, mint egy nagyot. Már csak azért is, mert a nagy szervezők értenek ahhoz, hogy honnan szerezzenek pénzt az eseményeikre, vagyis ha nem kapnak az RMDSZ-től, kapnak mástól, míg a kis civil szervezetek gyakorlatilag ki vannak szolgáltatva az önkormányzat jóindulatának, így természetesen a hálájuk is nagyobb. És a hála jól szokott jönni választások idején...

Nagyvárad ma már nem egy kulturális sötét folt, csak éppen ami ér is valamit, az nem a Festum Varadinum keretében zajlik le. Most hirtelen csak a Palya Bea és a Djabe koncertek jutnak eszembe (meg a Budapest Jazz Orchestra, meg a free jazz koncertek, meg a Versbeszállás... ha még sokat gondolkozok, csak bővül a lista), amelyek a Festum Varadinumot közvetlenül megelőző időszakban zajlottak le a városban, és egyen-egyenként is messze felülmúlták az ilyen-olyan könyvbemutatók, és Festum Varadinumos iskolanapok kulturális színvonalát.

Félreértés ne essék: nincs nekem semmi bajom a könyvekkel meg az iskolanapokkal, csakhogy a Festum Varadinum arra volt kitalálva, hogy a helyi magyarságot képviselő kulturális seregszemle legyen. Jól nézünk ki, ha magunkat iskolanapokkal akarjuk reprezentálni. Ez legalább annyira visszás (hogy azt ne írjam, nevetséges), mint az, amikor egy kulturális folyóiratban iskolai dolgozatok jelennek meg...

Egyébként pedig valószínűleg azért kerültek be az iskolanapok a Varadinum programjába, mert a komoly helyi szervezők már óvakodnak attól, hogy ennek a fesztiválnak a keretében szervezzék meg rendezvényeiket. Így maradnak főként az iskolák és az egyházak (hogy a keresztvíztől már megszabadított helyi civileket ne is említsem), amelyeket kedvükre rángathatnak a politikusok, és rájuk parancsolhatnak, hogy tessenek szervezni valamit, mert a pénzt el kell költeni.

El kéne már dönteni végre, hogy mit akarunk ezzel a Festum Varadinummal. Lehetne belőle egy nagyszabású egyházi fesztivál hermasétáltatással, Szent László kultusszal, jelentős nemzetközi egyházi konferenciákkal stb., vagy ha civil seregszemlét akarnak összehozni, azt is lehet sokkal érdekesebben, ötletesebben tálalni. Vagyis lehetne egy maradandó kulturális értékeket generáló sorozat. De az biztos, hogy Festum Varadinum a jelenlegi formájában senkit nem képvisel, legkevésbé a váradiakat, és a szervezőkön kívül szinte senkihez sem szól, a legkevésbé a váradiakhoz.

Szólj hozzá

kultúra támogatás RMDSZ Varadinum