2012. már 12.

Híd-e a Most vagy mi?

írta: pavtsi
Híd-e a Most vagy mi?

A szlovákiai országgyűlési választások eredményei megint egy kis elmélkedésre késztetnek a kisebbségi életről.
Gondolnám azt, hogy a kisebbségi sors egyforma mindenhol. Ha ez az alaptézis igaz, akkor a kisebbségi lét politikai vetületének is azonosnak, vagy legalábbis nagyon hasonlónak kellene lennie. Ehhez képest pedig más van Szlovákiában és megint más Romániában, holott mindkét poszttrianoni országban a magyar nemzet tagjai csöppentek bele a kisebbségi létbe.

Bugar.jpg

Aztán ugyanúgy volt Horthy alatt területi revízió, majd szintén ugyanúgy kommunista diktatúra, de még a szlovákiai kitelepítés is hajazott valamelyest a székelyföldi falurombolásra. A demokrácia is ugyanakkor köszönt be mind Sz.-be mind R.-be. És ugyanúgy megalakultak a magyar kisebbségi pártok, melyek a magyarok érdekeit voltak hivatottak képviselni itt is, ott is. Eddig minden tiszta. De akkor hova tegyük ezt a Híd-Mostot, a szlovákok és magyarok vegyes pártját, amelyik bejutott a szlovák parlamentbe, a színmagyar Magyar Koalíció pártja meg nem? Itt, Romániában sem a magyarok, sem a románok számára nem világos, hogy mit is képviselhetne egy többségi-kisebbségi vegyespárt.

Az még Romániában elképzelhetetlen, hogy bármiféle, magát magyarnak mondó párt románokkal közös vegyes pártot hozzon létre, pedig szándék akár még lenne is rá, ha az némelyek hatalomban maradást segítené elő. Csakhogy a legsúlyosabb pozíciófüggésben szenvedő politikusok is érzik, tudják azt, hogy a választók egyáltalán nem bíznának olyan románokban, akik magyar pártba iratkoznának be, ergo egy ilyen típusú párt is választói karanténba kerülne. Elvégre miért is tennék a románok ezt? Ha valaki a magyarokkal közös platformon áll, sokkal hasznosabban teszi, ha egy román pártban képviseli a magyarbarátságot és próbálja román párttársait befolyásolni a megfelelő irányba. Romániában egy vegyes párt létrehozásakor azonnal felmerülne a gyanú, hogy ez csak arra jó, hogy a többségi nemzet kontroll alatt tartsa a kisebbségi szervezkedést.

Ha azonban nem ez a cél, és valóban teljesen jóhiszemű románokat képzelnénk el egy ilyen pártban, akkor se lennének román tömegek, akik rá szavaznának? Én legalábbis az egy Smaranda Enachen kívül egyetlen románból sem nézem ki, hogy egy ilyen politikai formációban szerepet vállaljon, illetve egy ilyet megszavazzon, pedig ismerek jó pár román szavazópolgárt. De ebből azért ne vonjuk le azt a következtetést, hogy a románok körében sokkal kevesebb magyarbarát lenne, mint a szlovákok körében.

Olyan országokban mint Szlovákia meg Románia, ahol még mindig kérdés az, hogy ezt a települést, vagy azt az intézményt lehet e magyarul megnevezni, ahol az antagonizmusoknak nagyon primitív szintjei élnek még többség és kisebbség között, ott az effajta vegyespártok nem tűnnek hiteles alternatívának, sokkal inkább érdekelkenő formációknak, amelyekben az amúgy is kisebbségben lévő nemzet tagjai közös nevezőre kell jussanak a többséget képviselő csoporttal, aztán ezt a kompromisszumos (kompromittált?) álláspontot kell egyeztetniük a többi többségi érdekkel, ami persze további érdekkopást eredményez. De lehet, hogy a Híd-Mostban ez nem így működik.
El nem tudom képzelni, hogyan működik.

Egyvalami azonban biztos: Bugár Béla nagyon ügyes. Mindig talpra esik.

Szólj hozzá

választás magyarság kisebbség szlovákiai magyarok Szlovákia Románia HíD-MOST