2011. ápr 19.

Új Alkotmányra ébredtünk

írta: pavtsi
Új Alkotmányra ébredtünk

Pedig lehet, hogy aludni kellett volna még egy kicsit.  

Ami igaz az igaz, nem vagyok alkotmányjogász, így nem is merném kíméletlenül elemezni az új alapokmányt, de van egy-két dolog, ami az egyszerű emberben is felveti a kérdéseket. Én például egy cseppet sem jogtudományi megfontolásból, sem pártpolitikai vagy anyagi érdekből aggódok azon, hogy a bírák 62 éves korukban kell nyugdíjba vonuljanak, hanem egyszerűen azért, mert van egy olyan elképzelésem, hogy ez az a szakma, amelyben a bölcsességre és a higgadtságra a legnagyobb szükség van, márpedig feltételezhető az, hogy a bírói tisztségben megöregedett emberek rendelkeznek mindkét kvalitással. Ezért nem kellene rájuk is alkalmazni azt a gazdasági, vagy nem is tudom milyen elvet, hogy mindenkinek ugyanolyan idős korban kell nyugdíjba vonulnia.

Az is nyilvánvaló, hogy számos olyan kitétel van az alkotmányban (különösen a fontos közjogi tisztségek mandátumának hosszúsága beszédes etekintetben), ami egyfajta beismerő vallomása annak, hogy a Fidesz erősen betonozza befele saját hatalmát az új alaptörvénnyel, vagyis a mostani kormányzó erő máris számít arra, hogy a legközelebbi választásokat elveszíti, ami vagy önbizalomhiányról tanúskodik. Ugyanakkor rossz lelkiismeretre is rá lehet ebből ismerni, ami abból a bevallott felismerésből fakad, hogy ez az alaptörvény csak a Fidesznek jó.

Mindemellett nehéz kiállni az antidemokratikusságot hangoztató érvek mellett, hiszen a mostani alkotmányozást éppen a demokratikus népakarat tette lehetővé, és ugyanúgy ahogy a nép egy nem kicsit elkúrt kormányzási ciklus végén szinte odadobta Magyarországot a Fidesznek, ez ugyanígy megtörténhet a jövőben is, csak éppen nem a Fidesz fog ott állni, ahova az ország dobódik majd. Ezt nyilván a Fidesz is tudja, ezért szinte köteleznie kell magát az eredményes politizálásra, ha nem akarja azt, hogy rövid időn belül összeomoljon az, amit most nagy nemzetközi rosszallás közepette felépít. Vagyis a stratégia az, hogy a Fidesz ellenfelei ne kapjanak két harmadot, amikor eljön a bukás ideje.

A legrosszabbul Sólyom László kritikája eshetett a jelenlegi kormánynak, mert egy olyan ember fogalmazta meg a bírálatokat, aki nem vádolható szocialista, liberális pártszimpátiával. De akármennyire is fájó egyeseknek, Sólyom László jellemzése nagyon találó: olyan ez az alkotmány, mint az új nemzeti, (idejétmúlt, dagályos, szakmaiságnélkülöző), de lehet jó darabokat bemutatni benne, vagyis az alkotmány nem jó, de a gyakorlatban azzá lehet tenni. A kérdés csak az, hogy a magyar politikai elitet és gyakorlatot ismerve van-e reális esély arra, hogy Sólyom optimizmusa beigazolódjon. És egyáltalán: miért is kellett az új alkotmány, hogy annak ellenében kelljen a demokratikus jogállamiságot továbbvinni?

Szólj hozzá

politika Fidesz Alkotmány