2011. ápr 18.

A váradi magyar színházról

írta: pavtsi
A váradi magyar színházról

Itt egy másik régi csemege, melynek apropója az, hogy a Bihar Megyei Tanács döntött arról, hogy a váradi színház román és magyar társulata váljanak ketté. Hogy mi történt Váradon az említett határozat elfogadása után, arról beszéljen a Szegregáció vagy kulturális autonómia? című bejegyzés:

Van egy színházunk. Lett. Újra.

A nagyváradi színjátszás történetéről többet most nem írnék, mert ez már indulásból előnytelen és igazságtalan versenyt eredményezne azok között, akik tulajdonképpen nem is versengenek, de akiket egymás ellen próbál kijátszani a helyi román sajtó, mely olyan egységes támadást intézett a román és a magyar színtársulat kettéválasztása ellen, hogy az még a sokat tapasztalt váradi polgárokat is gondolkodóba ejthette. A román újságok ugyanis az ügy napvilágra kerülése óta etnikai szegregációról és a színház haláláról cikkeznek.


 

Feltevődik a kérdés, hogy valóban szegregációs színházgyilkos-e az, aki nem talál kivetnivalót a két társulat különválasztásában, vagy pedig csak annak a sajtókampánynak vagyunk az áldozatai, mely abból a kétségbeesésbol fakadt, hogy megbicsaklott a jól ismert taktika: ha már nem tudjuk megakadályozni azt, hogy egyáltalán létezzenek, akkor legalább próbáljuk meg úgy kialakítani a magyar intézményeket, hogy azok lehetőleg egy nagyobb, román többség uralta intézmény részei legyenek. A többségi dominancia elvét minden áron és minden körülmények között érvényesíteni kívánók az Európai Unió értékrendszerére hivatkozva ítélik szegregációnak azt, ami a váradi színházzal történt. Európai értékekről és szegregációról beszélnek azok, akik kontroll alatt akarnak tartani, akik sajnálják a pénzt a magyar intézményektől, akik meg akarják őrizni többségükből - nem érdemükből - fakadó privilégiumaikat, és akik úgy általában, meg konkrétan ebből a történetből sem értenek semmit. És végezetül szegregációról beszélnek azok, akik csak addig vallják az Európai Unió elveit, amíg nem szembesülnek azzal, hogy a kulturális autonómia is egy európai elv.


 

A szegregációt és a színház halálát vizionálók aggodalmukban odáig mentek, hogy (valamelyik) este halottvirrasztást tartottak a színház előtt, holott csak egy sajátosan értelmezett dialektikus metafizika hívei tekinthetik halálnak azt, ha egy színházból lesz kettő, és szegregációról beszélni is aggályos, ha ugyanabban a színházi épületben tartanak román és magyar előadásokat, továbbá nem lesznek fenntartott helyek külön a román és külön a magyar nézők számára. Így valójában a szegregáció azokban az agytekervényekben van, melyek élesen elkülönülnek az értelemtől és a szavak pontos jelentésétől.


 

A Nagyváradi Állami Színház története kicsiben megmutatja az erdélyi magyar autonómia megvalósulási lehetoségeit, és annak legfobb akadályát is: a románok félelmét attól, hogy a magyarok autonóm intézményeket muködtethetnek Romániában. Ne üljünk fel tehát azoknak a románoknak, akik a színház kettéválasztása miatt szegregációról beszélnek, mert e sírámok azoknak az embereknek a krokodilkönnyei, akik nem annak örülnének, ha a magyar és a román színtársulat egy intézmény lenne, hanem annak, ha magyar társulat egyáltalán nem létezne. Azokat az embereket lehet megérteni, akik azért vonultak a színház elé, mert az állásukért aggódnak, vagy akik nehezményezik azt, hogy a hátuk mögött, a tudtuk nélkül intézték el ezt a kettéválasztást. Dehát Romániában minden csak politikai háttéralkuk nyomán intéződik el, itt szinte lehetetlenség nyíltan, egymás őszinte tiszteletére alapozva kialakítani az autonóm kisebbségi intézményeket. Ezt már rég megtanultuk, de ennek a történetnek intő jele az, hogy a helyi román sajtó azonnal él a lehetőséggel, ha alkalom adódik egy kis etnikai villongásra. Még szerencse, hogy az emberek nem vonultak utcára annyian és olyan egységesen, mint amilyen egységesen a román sajtó hírdette a színházgyászoló felhívást. Lehet azért, mert a románok nem utálnak minket. Vagy mert hiteltelennek tartották a román sajtó tálalását. Vagy azért, mert hideg volt. Ezt most még nem tudjuk. De azt igen, hogy van egy színházunk. Lett újra.

Kezdjünk el valamit kezdeni vele.


 

Szólj hozzá

színház autonómia szegregáció Nagyvárad megmentett bejegyzés