2018. feb 06.

A Nagyvárad Táncegyüttes nem családi vállalkozás

írta: pavtsi
A Nagyvárad Táncegyüttes nem családi vállalkozás

Ha egy állami közintézmény vezetője a saját hozzátartozóját hozza helyzetbe, az on az emberek általában fel szoktak háborodni. Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes (állami intézmény) művészeti vezetője a saját feleségére bízta a Senki madara című táncszínházi előadás megrendezését, de helyi magyar kistársadalmunkban ezen senki nem ütközött meg, és újságíró létemre én is elmulasztottam firtatni, hogy ezt mégis hogy képzelik . Az mondjuk igaz, hogy tettek is arról, hogy kellemetlen kérdéseket a sajtónak ne is legyen alkalma feltenni, ugyanis a Szigligeti Színház eddigi gyakorlatától eltérően megspórolták a Senki madarát beharangozó tájékoztatót, illetve kiváltották azt egy origami hajtogató performansszal és egy Tóth ...

Tovább Szólj hozzá

nyomásgyakorlás Nagyvárad Táncegyüttes Tóth Tünde Dimény Levente érdekösszefonódás

2017. dec 27.

Válasz Balogh Joe-nak és azoknak, akik megértik

írta: pavtsi
Válasz Balogh Joe-nak és azoknak, akik megértik

Joe, amint látom, a fejedbe vetted, hogy író leszel, és mivel én nem különösebben rajongok ezért az ötletedért, nagyon berágtál rám. Erről tanúskodik két Facebook-bejegyzésed, amelyek több szempontból, de főként szellemi színvonal és koherencia tekintetében hű tükrei a rocktropológiádnak, bár igaz, hogy a könyvnél azért egy fokkal helyesebb magyarsággal és sokkal agresszívebb hangvétellel vannak megírva. Ha pusztán két ember személyeskedéséről lenne szó, akkor ennyivel le is zárnám ezt az ügyet, de te olyan hihetetlen arroganciával és rátartisággal terjeszted a butaságot, amihez ráadásul komoly erőket – befolyásos barátokat, könyvkiadót, közpénzt, közintézményt, pártot – mozgósítasz, ami már arra kényszerít, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

butaság könykritika rocktropológia Balogh Joe szellemi selejt

2017. nov 09.

Szemünk előtt zajló történelem

írta: pavtsi
Szemünk előtt zajló történelem

A történelemnek nincs vége, ahogy azt Francis Fukuyama nagy hangon beharangozta, kihirdetve a liberális demokrácia végső győzelmét. Csakhogy amellett, hogy időközben magának a liberális demokráciának a vonzereje csökkent, olyan nagy jelentőségű történelmi eseménynek is zajlanak, mint amilyen például egy esetleges új állam megszületésének a folyamata az Európai Unió berkein belül, amelyekre a liberális demokrácia elméleti keretei között aligha lehet bölcs magyarázatokat találni.

...

Tovább Szólj hozzá

történelem autonómia szecesszió Spanyolország Székelyföld Katalónia

2016. sze 26.

Totális pártharc Bihar megyében

írta: pavtsi
Totális pártharc Bihar megyében

Újabb szakaszához érkezett Bihar megyében egyfelől a Nemzeti Liberális Párt (PNL), másfelől pedig az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és nyúlványa, az ALDE nevű pártocska képezte koalíció közötti küzdelem. Ennek a harcnak eddigi utolsó csatájaként Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere a városi tanács RMDSZ-frakcióját és a tanács oktatási bizottságát megkerülve az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) kérte fel arra, hogy nevezzen meg olyan magyar személyeket, akiket az önkormányzat delegáljon a váradi magyar tannyelvű tanintézmények vezetőtanácsaiba. A frontvonal két oldaláról egymással szembeszegülő politikai erők korábbi csatározásai eddig jobbára politikai, gazdasági téren zajlottak, tehát ott, ahol ezeknek le is kell ...

Tovább Szólj hozzá

oktatás RMDSZ EMNP Nagyvárad Ilie Bolojan Pásztor Sándor

2016. sze 16.

Határmódosítás nyet, autonómia maybe

írta: pavtsi
Határmódosítás nyet, autonómia maybe

Érdemes odafigyelni újabban a külpolitkai hírekre, mert nagyon fontos dolgokat lehet ezekből megtudni arról, hogyan képzelik el a nagyhatalmak Közép-Kelet Európa sorsát. Az első ilyen sorsfelvázoló maga Vlagyimir Putyin orosz elnök volt, aki a Bloombergnek adott interjúban a kalinyingradi enklávé kapcsán - egyébként viccesen - feltett újságírói kérdésre komolyan válaszolva kijelentette: az európai határok módosításának felvetése Pandora szelencéjét is felnyitná egyúttal, és akkor akár a román-magyar határ kérdése is előkerülhet. Ebből a megjegyzésből a románok fenyegetést, a magyarok bíztatást olvastak ki, pedig, ha végiggondoljuk Putyin kijelentését, akkor mindkettő alaptalan.

putin_bloomberg.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

geopolitika Románia Oroszország Egyesült Államok nagypolitika

2016. júl 25.

Beszél a szám a román érettségiről

írta: pavtsi
Beszél a szám a román érettségiről

Írtam egy cikket . Ebben több konkrét példával igyekeztem alátámasztani azt, hogy miért súlyos probléma  az, hogy a magyar fiatalok számára nem speciális tanterv és módszertan alapján oktatják a román nyelvet. Voltak, akik úgy értelmezték azt az írást, hogy a román nyelv oktatása ellen szólaltam fel, és azt akartam, hogy a magyarok ne is tanuljanak meg románul.

...

Tovább Szólj hozzá

oktatás érettségi románoktatás

2016. júl 18.

Esterházy Péter halálára

írta: pavtsi
Esterházy Péter halálára

avagy bevezetés a magyargondozásba

Magyarvilágban majdhogynem szociológiai axióma, hogy az igazán nagy írók jelentőségéről az irodalomban kevésbé jártas emberek is könnyen meggyőződhetnek legkésőbb az író halálakor, akkor ugyanis fellángol a közvélemény, heves viták bontakoznak ki, az egyik magyar rész magasztal, a másik magyar rész köpköd és fröcsög.

esterhazy.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

magyar irodalom magyarkodás Esterházy Péter

2016. máj 24.

Meghalt Condrea, meghalt az állami intézmények hitele

írta: pavtsi
Meghalt Condrea, meghalt az állami intézmények hitele

Mintha csak egy B. kategóriás hollywoodi film forgatókönyve játszódott volna le vasárnap este Romániában. Autóbalesetben meghalt, és arca a felismehetelneségig szétroncsolódott annak a Dan Condreanak, aki jelenleg talán az ország leggyűlöltebb embere, hiszen azzal vádoják, hogy évek óta felhigított, tehát semmit sem érő fertőtlenítő szereket szállított a romániai kórházakba, ami miatt közvetve akár többtízezer ember haláláért is felelőssé tehető. Vagy lett volna, ha nem halt volna meg éppen most, egy nappal azelőtt, hogy őrizetbe vették volna.

...

Tovább Szólj hozzá

maffia baleset Románia Dan Condrea Hexi Pharma

2016. máj 19.

Hogyan kerül a csizma az asztalra, vagyis a kampánykártya az iskolába?

írta: pavtsi
Hogyan kerül a csizma az asztalra, vagyis a kampánykártya az iskolába?

Ezt is megértük: régen a fülünknél fogva vittek az igazgatóhoz, ha kártyázáson fogtak az iskola területén, ma pedig már az iskola vezetősége osztogatja a magyar kártyát az osztályokban. Az oktatási reform eme igen haladó szellemű fajtáját a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában ültették gyakorlatba, sőt, nem is elégedtek meg pusztán ennyivel, hiszen olyan paklikat terjesztettek, amelyeknek a hátlapjai egy polgármesterjelöltet reklámoznak. Erre a huszáros merészségű cselekedetre azért szánták el magukat, mondja maga az igazgatónő , mert a gyerekeket valamivel le kell kötni a szünetekben.

...

Tovább Szólj hozzá

kampány politika Szacscay Imre iskola kampánykártya

2016. már 01.

Kampány előtti helyzetjelentés

írta: pavtsi
Kampány előtti helyzetjelentés

Egyre közelebb van június 5-e, a helyhatósági választások időpontja, a Bihar megyei pártok többsége máris megnevezte legfontosabb embereit, azaz nagyváradi polgármester-jelöltjeit és megyei tanácsosi listájuk vezetőit, akiket egyfajta megyei tanácselnök-jelöltnek lehet tekintetni azok után, hogy eltörölték a tanácselnökök közvetlen megválasztásának a rendszerét.

...

Tovább Szólj hozzá

helyhatósági választások Huszár István Ilie Bolojan válaszáti kampány Zatykó Gyula Mircea Malan

2016. jan 11.

Karnyújtásnyira (lendítésnyire) az európai értékektől

írta: pavtsi
Karnyújtásnyira (lendítésnyire) az európai értékektől

Az európai, a nyugati ember mindig is karnyújtásnyira volt saját értékeitől: csak akkora távolságra, hogy a szeme előtt lássa lebegni, de sosem annyira közel, hogy meg is tudja ragadni azokat. A nyugati ember igényli, hogy erkölcsi kérdésként kezelje a komoly dilemmákat felvető folyamatokat, ezért a részben általa gerjesztett népvándorlás nyomán kialakult válságban is kitalált egy új értéket, amit elnevezett wilkommenskulturnak, melynek segítségével felépítette magában azt a tévképzetet, hogy megkérdőjelezhetetlen erkölcsi alapállásból viszonyul a migránsügyhöz, és e kétes meggyőződése annál határozottabb, mivel szókészletével és érvelésmódjával is a probléma erkölcsi vetületére igyekszik fektetni a hangsúlyt.

...

Tovább Szólj hozzá

karlendítés Köln karnyújtás wilkommenskultur Henriette Reker

2015. nov 30.

Peia úr kontinuitás elmélete

írta: pavtsi
Peia úr kontinuitás elmélete

Szeretném, ha a lehető legkevesebb közöm lenne hozzá, ezért nem is terveztem írni semmit a románok nemzeti ünnepe kapcsán, mert gondoltam, úgy illik, úgy úriemberes, ha hallgatok december 1-jén, ha már a románokkal együtt örülni nem tudok (mi okom is lenne rá?). De arról nem tehetek, hogy ez az ország úgy van összerakva, hogy egyeseknek az ünneplése csak mások kesergésével, keserítésével együtt élvezhető, és mivel erre az alaphelyzetre építve az idei román nemzeti ünnepre is készültek valakik egy szennyes meglepetéssel, hát én is mondok ezt-azt.

...

Tovább Szólj hozzá

összeesküvés elmélet nemzeti ünnep december 1. Románia Raed Arafat Colectiv Ninel Peia

2015. nov 21.

A humanista fundamentalizmus veszélyes

írta: pavtsi
A humanista fundamentalizmus veszélyes

Az európai politika saját, fennen hangoztatott értékeinek, illetve konkrét gazdasági érdekeinek szorításában vergődik, ezért is hivatkozik állandóan egyetemes értékeire konjunkturális érdekeinknek védelmében. Ez történik most a szíriai, tágabb értelemben a közel-keleti válság kapcsán, amit Európa saját gazdasági érdekeinek a szolgálatában aknáz ki a humanizmus értékei mögé bújva. Mi, európaiak, nyugatiak annyira el vagyunk szállva saját értékeinktől és civilizációnktól, hogy nem akarjuk elismerni azt, hogy a jelenlegi szíriai pokol megteremtésében a Nyugat felelőssége elvitathatatlan. Vagy ha hellyel-közzel ezt el is ismerjük, az ebből az elismerésből fakadó bűntudatunkat azzal igyekszünk kompenzálni, hogy integrálni ...

Tovább Szólj hozzá

terrorizmus integráció migráció Európa

2015. nov 05.

Încăpăţânarea nu este un bun sfătuitor

írta: pavtsi
Încăpăţânarea nu este un bun sfătuitor

Marţi, 2. noiembrie într-o conferinţă de presă primaul Oradiei, Ilie Bolojan a reflectat asupra tragediei petrecute vinerea trecută la clubul Colectiv din Bucureşti schiţând unele observaţii referitoare la problemele administrative grave din România care duc sau pot duce la catastrofe asemănătoare celei de la clubul Colectiv. Primarul a venit cu o serie de propuneri care după opinia lui pot duce la remedierea problemelor care oricum trebuiesc rezolvate cât de repede se poate.

...

Tovább Szólj hozzá

club Oradea Ilie Bolojan tragedie club Colectiv primar responsabilitate politică

2015. nov 02.

A román állam Colectiv bűne

írta: pavtsi
A román állam Colectiv bűne

A péntek este a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes koncertjén történt iszonyú tragédia sokként érte a romániai társadalmat, sokan gondolják most úgy, hogy a több tucatnyi áldozatot követelő rettenet után radikális változásra van szükség az országban, a társadalom megújulását, a szolidaritás erősödését, az állami intézmények hatékonyságának növelését vizionálják, de legalábbis reménylik. De ennek az optimizmusnak egyetlen reális alapja a tragédia után megmutatkozó szolidaritás, az emberek példás viselkedése lehet: özönöltek a véradók a kórházakba, a szabadnapos orvosok, aszisztensek, orvosi szakos hallgatók álltak önként szolgálatba előzetes hívás nélkül, cégek, gyógyszertárak ajánlották fel ...

Tovább Szólj hozzá

klub koncert tragédia Románia Bukarest Colectiv

2015. sze 19.

România ocolită de istorie

írta: pavtsi
România ocolită de istorie

Moto : România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni. (Petre P. Carp)

Migrația este cel mai însemnat eveniment istoric în viața Europei de la 1989 încoace. Valul de imigranți a lovit țări precum Grecia, Macedonia, Serbia și Ungaria (mai nou Croația și Slovenia) care sunt copleșiți de situație. Cu toate astea Ungaria e singura țară care în afară de presiunea imigranților înșiși mai este supus și unei imense presiuni mediatice și politice. Moment prielnic pentru politicianul român să iasă la rampă: premierul Victor Ponta a început să comenteze pe marginea situației din Ungaria și pe marginea manierei autorităților maghiare de a rezolva problema.

pontaww.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

Orbán Viktor Victor Ponta Ungaria imigranţi refugiaţi România

2015. sze 16.

Ki beszél itt migránsokról?

írta: pavtsi
Ki beszél itt migránsokról?

Mottó:
A. verzió - „A posztmodern korban az igazság nem a tények megállapításának, hanem kizárólag a tények interpretációjának a függvénye.”
(Noam Chomsky, vagy valaki más)
B. verzió - „ A posztmodern korban a tényeket megállapítani nem, kizárólag interpretálni lehet.”
(Valaki más, vagy Noam Chomsky)

Lehet, hogy a következőkben a migárcióról és a migránsokról lesz szó. De lehet, hogy nem. Mert a helyszíni tudósítókon kívül bárki (de sokszor még ők is), aki a migránsügyben megszólal és a nyilvánosságban véleményt fogalmaz meg, valójában nem a migránsokról beszél, hanem ideológiák mentén tematizált ügyhöz szól hozzá.

...

Tovább Szólj hozzá

manipuláció ideológia migráció bevándorló migráns Európa

2015. sze 15.

Nekrológ helyett

írta: pavtsi
Nekrológ helyett

Olyan hosszan azért ne. Csak a miheztartás végett néhány sort, főleg azért, mert a román média olyan kegyelettel adózik a most meghalt Corneliu Vadim Tudor emlékének, ami eltakarja, de legalábbis ködösíti ennek az embernek a romániai társadalomban valójában felvállalt szerepét.

vadim_13775600.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nekrológ sovinizmus magyargyűlölet Corneliu Vadim Tudor

2015. júl 07.

Lutridemokráciával államadósság ellen

írta: pavtsi
Lutridemokráciával államadósság ellen

Addig nyújtózz, ameddig a takaród ér, szól a nevenincs bölcs elméssége, míg a közgazdaság-tankönyvekben axiómaként szerepel a tétel, miszerint hitel nélkül nincs fejlődés. És hogyan is állapítsuk meg, hogy milyen hosszú is valójában az a takaró, ha egyszer minden állam hitelből él? Ezzel a bevezető ellentmondással jelezném azt, hogy mennyire zavaros a görög válság okozta nemzetközi pénzügyi-gazdasági-politikai helyzet, meg azt is, hogy közgazdasági szakértelmem csekély – gyakorlatilag nem létező –, ezért a görög válság gazdasági vetületeiről nem is akarok írni, a politikaiakról már inkább.

...

Tovább Szólj hozzá

demokrácia válság államadósság referendum államcsőd Európai Unió Görögország

2015. júl 01.

Nagyvárad (magyar) fesztiválváros  

írta: pavtsi
Nagyvárad (magyar) fesztiválváros   

Még csak az év felén vagyunk túl, de máris annyi, főként a helyi magyarságot megszólító fesztivált bonyolítottak le ebben az évben Nagyváradon, hogy a címbe fogalt állítás nem csak, hogy jogosnak tűnik, de az eddigi történések még számvetésre is sarkallnak. És nem egyfajta újságírói pedantéria, vagy lokálpatrióta hév, hanem a lezajlott események minősége, vagy ígéretessége késztet engem erre. Vegyük csak sorjában a történéseket.

...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál Nagyvárad Szent László Napok Festum Varadinum Infinite Dance Festival Kultika Irodalmi Fesztivál A Holnap Után Fesztivál

2015. jún 15.

A sikertelen referendum tanulságai

írta: pavtsi
A sikertelen referendum tanulságai

Nem lett érvényes, mindazonáltal több dologra rávilágít a második nekifutásra is érvénytelen referendum Nagyvárad és Szentmárton fúziójáról. Először is beigazolódott, hogy  mégiscsak jó az, ha pontosan tudjuk, hogy hányan lakjuk ezt az országot és településeinket. Ugyanis a 2011-es népszámlálás annyira kedvezőtlen adatokat hozott Romániának, hogy az elkövetkező egy évben adatvéglegesítés címszó alatt úgy felturbózták a statisztitkákat, hogy egymillióval több lakosa lett az országnak, mint amennyit valójában megszámoltak. Mondani sem kell, hogy Nagyváradnak is jutott vagy tizezerrel több lakos a véglegesítés után. Ennek a kozmetikázásnak a csapdájába estek a referendum szervezői, mert a részvételi arányokat ennek az ún. ...

Tovább Szólj hozzá

referendum fúzió RMDSZ EMNP Nagyvárad Ilie Bolojan Váradszentmárton

2015. máj 10.

Războiul statuilor

írta: pavtsi
Războiul statuilor

sau respectă-mă ca să te respect

Respectă-mă ca să te respect, acesta este principiul de bază după care se ghidează primarul Oradiei, Ilie Bolojan în privința relațiilor interetnice din oraș. Frumos și corect, nimic de spus, dar analizând mai în detaliu cuvintele domnului primar și corelând aceste vorbe cu faptele lui, ne putem da seama că acest principiu suferă când vine vorba de aplicarea lui în practică. Domnul primar afirmă că datorită unor realități incontestabile nu se poate amplasa statuia Sfântului Ladislau pe Piața Unirii, motivând în felul următor:

...

Tovább Szólj hozzá

Oradea Sfântul Ladislau Ilie Bolojan statuie

2015. ápr 06.

A magyarok jogaitól ments meg Uram, minket!

írta: pavtsi
A magyarok jogaitól ments meg Uram, minket!

A Bihar Megyei Prefektúra keretében működő Bihar Megyei Névadásokat Elbíráló Bizottság indoklás nélkül elutasította azt, hogy a váradi központi híd Szent Lászlóról legyen elnevezve. De aztán sikerült kicsikarni belőlük egy indoklást: a román nemzet egységébe rondít bele Szent László. Egy ilyen magyarázat után elképzelem mi járhat az említett bizottság tagjainak a fejében. Valami ilyesmi:

 

hid.jpg

Nagyon csinálja az eszét nálunk itthon ez a Szent László. Az még hagyján, hogy évekkel ezelőtt az UDMR, va g y valami másik magyar párt (mert nálunk olyan sok jogai k vannak a magyaroknak, hogy még több pártjuk is lehet, nem csak egy) elkezdett fesztivált szervezni Szent László néven. Persze, hogy a központban akarták megtartani a ...

Tovább Szólj hozzá

szobor nacionalizmus Nagyvárad Szent László hídelnevezés

2015. már 17.

Az oroszok tényleg nekünk adják Erdélyt?

írta: pavtsi
Az oroszok tényleg nekünk adják Erdélyt?

Hol éltem én eddig? Hogy lehet az, hogy tíz éve újságíróként dolgozok magyarként egy olyan térségben, amelyik negyed százada szabadult meg a szovjet típusú kommunista diktatúrától, és nem vettem észre semmit? Nem érzékeltem azt, hogy a magyar emberek egy jelentős hányada gyógyíthatatlannak tűnő Oroszország-szimpátiában szenved?

...

Tovább Szólj hozzá

külpolitika Magyarország Románia Oroszország Ukrajna Erdély