2011. júl 26.

A pokol bennünk van

írta: pavtsi
A pokol bennünk van

Az osloi vérengzés az európaiakat elfogultan szemlélőket is rádöbbentette arra, hogy a terrorizmus nem a muzulmánok kiváltsága, de a szőke, kék szemű emberfajta is tud még ideológiától megittasult vérengző lenni, holott a nácizmus és a kommunizmus után sokan gondolták, gondolják azt, hogy a mi kontinensünkön már kigyógyultak az emberek ebből a halálos kórból.

breivik.jpg

De nem. A mai, egyetemesen elfogadott értékektől megfosztott, a globális média segítségével könnyen terjedő ideológiák uralta világban sokkal nehezebb olyan támpontokra lelni, melyek megóvnák tudatunkat. Hogy mitől, még az is kérdéses, hiszen az ideológia szinte megfoghatatlan fogalom, amiről csak akkor fogjuk fel mire képes, mikor egy norvég,  kék szemű fiatalember kihajókázik egy szigetre…

Anders Behring Breivik, ahogy az ideológiáktól megzavart elméjű emberek általában, mindenfélét összeolvasott történelemről, kereszténységről, meg egyebekről, és az innen-onnan összeszedett információk káosszá álltak össze az agyában. Ő is, csakúgy mint a téveszméktől már megfertőzöttek többsége, műveltnek gondolta magát, és elbódította az európai civilizáció által évezredek alatt felhalmozott szellemi, anyagi gazdagság. De a lényegét nem értette meg ennek a gazdagságnak.
Hiszen kereszténynek hazudja magát, de nem tanulta meg, hogy a kereszténység nem más ostoba külsőségeknél, ha az ember nem hisz a szeretet parancsában és nem cselekszik aszerint. Katonai egyenruhákban parádézik, csak éppen nem tette magáévá az európai fogantatású katonai etikát, mely előírja, hogy védtelen, ártatlan emberekre katona nem támad, fegyverrel pedig főleg nem. Nem akarta, vagy teljesen beszennyezett lélekkel és elmével már nem tudta megérteni azt, hogy egyetlen eszme sem ér semmit, ha nem egyeztethető össze az élet védelmének és megbecsülésének alaptörvényével.
Az oslói tragédia főhőse fegyverrel terjeszti saját nézeteit, mert hite szerint az európai civilizáció megmentésre szorul. Csakhogy Európára az egyik legnagyobb veszélyt éppen a Breivikek jelentik, akik erre a civilizációra hivatkozva követnek el rettetnetes rémtetteket, és így kompromittálják magát az európai civilizációt is.
Breivik természetesen hisz is saját eszméiben, ezért akart katonai egyenruhában elmenni a bíróságra, és ezért akarta azt, hogy a tárgyalás a nyilvánosság előtt follyon. Ugyanazt a taktikát akarta alkalmazni, mint náci elődei a hatalomra jutásuk előtti időszakban, hogy minél szélesebb körben terjeszthesse az agyában felépített rémvilág eszméit. Tehát nem őrülttel, hanem egy nagyon is tudatosan cselekvő emberrel van dolgunk. Ez az ideológiák legnagyobb veszélye, hogy teljesen épeszű, racionális embereket változtat át szörnyetegekké. Az ideológia egy eszme megkövesedése az emberben. Egy eképpen bekövesedett ember már nem tudja a valóságot a maga teljességében látni, hanem az élet tényeit, gazdagságát nyomorítja bele ebbe a szellemi kőkoporsóba.
Pedig semmire, még az emberre sem szabad ideológikusan tekinteni. Mert ellenkező esetben abba a csapdába esik egy társadalom, amelybe a norvég törvénykezés is beleszaladt azáltal, hogy huszonegy évben maximizálta a börtönbüntetést. Breivik tettéért egy ekkora büntetés méltatlan lenne a túlélők, az áldozatok hozzátartozói, a norvég és az európai társadalom, de az európai civilizáció számára is. Breivik kiírtotta magát az emberi közösségből, és ha meglesz az összes bizonyíték, akkor az a minimum, ha élete végéig elzárják az emberi közösségtől. A minimum.
Jól véssük eszünkbe, hogy az ideológia bárminél hatásosabb fegyver tud lenni, mert képes mindent felhasználni a pusztításra, még a legnemesebbnek hitt eszméket is. Ezért is kell nagyon óvnunk magunkat és egymást, mert semmit sem tudunk már biztosan, csak azt, mert tapasztaljuk, hogy a pokol bennünk van. És az ideológia képes megnyitni az emberbe költözött pokol kapuját.

 

Szólj hozzá

merénylet terrorizmus Oslo Breivik extremizmus